Casus Belli forum

Algemeen => Over Casus Belli en activiteiten => Topic gestart door: marleen op 17 september 2009, 00:14:41

Titel: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: marleen op 17 september 2009, 00:14:41
Opmerking: deze zeeslag is niet alleen voor leden, ook niet-leden zijn van harte welkom!

Op zaterdag 17 en zondag 18 oktober organiseert Casus Belli wederom een WSIM-zeeslag en nodigt derhalve iedereen die geinteresseerd is in zeeslagen met 1:1200 miniaturen om mee te vechten. Zoals bekend spelen we gedurende deze WSIM zeeslagen met de Advanced WSIM-regels aangevuld met enige eigen Casus Belli regels (http://www.casusbelli.nl/battlerules3.html) (zie de Casus Belli website).

De slag die we dit weekend willen spelen staat bekend als "The Battle of Grenada", historisch gevochten op de 6e juli 1779, tussen Franse en Britse schepen bij het Caribische eiland Grenada.

Gedurende de eerste maanden van 1779 waren beide vloten elkaar min of meer aan het schaduwen (Vergeet niet dat de Engelsen op dit moment ook verwikkeld waren in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog). In juni voer Vice Admiral Byron naar Antigua om daar een Brits handelskonvooi op weg naar huis te begeleiden. De Fransen, onder leiding van Comte d\'Estaing, grepen de gelegenheid aan om eerst St. Vincent en daarna op 4 juli Grenada te veroveren (of liever te heroveren. In 1763 hadden ze het eiland met het verdrag van Parijs aan de Britten afgestaan). Byron zeilde ijlings terug en arriveerde op de 6e juli om te ontdekken dat de Fransen er al waren.

De Franse vloot bestaat uit 25 SOLs (ships of the line) en een aantal fregatten. De Britse vloot heeft 21 SOLs en een fregat. Omdat dit een relatief groot aantal schepen is en historisch de Franse fregatten zich afzijdig hielden (Ze bewaakten de toegang tot de haven van Grenada), zullen de Franse fregatten niet gespeeld gaan worden. Historisch is de slag onbeslist geeindigd: 4 Britse schepen raakten behoorlijk beschadigd. Aan de andere kant hadden de Fransen meer verliezen qua mensen. Het scenario voor deze slag zal deze keer geschreven worden door Daniel Shaw, die ook de Wikipedia entry voor deze slag (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Grenada) geschreven heeft, daarbij bijgestaan door Niek van Diepen die het scenario zal proeflezen.

De slag zullen we spelen in Cafe de Verdieping, Bloemerstraat 23a te Nijmegen (het nieuwe clubhonk van Casus Belli) op zaterdag 17 oktober van 12.00 uur tot 22.00 uur (met een eetpauze) en op zondag 18 oktober van 12.00 uur t/m 18.00 uur. Mocht je interesse hebben om mee te doen, meld je dan bij ondergetekende aan met naam, adres, email, een eventuele voorkeur voor een van beide partijen en een eventuele voorkeur voor een commando-positie. Mocht je van verre komen en een slaapplaats willen hebben, vermeld dit dan ook: wij proberen dan een logeerplek bij een van de Casus Belli leden voor je te regelen. Op de zondagen voorafgaand aan het evenement bestaat als vanouds de mogelijkheid om met Marleen te oefenen.

                                              Tot de 17e en 18e oktober,

                                              Marc Seutter
                                              marcs at cs dot ru dot nl
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: vlammend op 5 oktober 2009, 13:16:31
Zoals eerder aangegeven doe ik mee. Maar is het ook mogelijk om hier de linkjes te plaatsen naar de beste\\aanbevolen firma\'s die de minatuurtjes leveren.

Ik weet dat spelers ze niet zelf hoeven mee te nemen naar de slag, maar misschien wil ik er wel wat gaan kopen.
Titel: Miniaturen
Bericht door: marleen op 5 oktober 2009, 23:27:26
Spelers met eigen miniaturen zijn altijd welkom! Of je met je eigen miniaturen speelt is weer een tweede, het model moet wel bij het schip passen dat je speelt (geen Santissima Trinidad-model voor een fregat aub).

Een zeeslag spelen we in het algemeen met 1:1200 miniaturen. WS&IM is gemaakt voor zeeslagen vanaf pakweg 1750 tot iets van 1825. Je moet dus "Napoleontische" zeilschepen hebben.

Onze favoriet daarvoor zijn de miniaturen van Rod Langton: http://www.rodlangton.com . Ze zijn niet goedkoop, maar wel goed.
Detaillering van de romp is prima, en je hebt meerdere opties voor wat voor zeilen je erop wil hebben. Je koopt de zeilen apart (voor een schip van een bepaalde grootte, ship-of-the-line of fregat maakt nogal uit qua grootte) en zeilen zijn er vanaf "vrijwel kale masten" tot "alles, maar dan ook echt alles bijgezet". Houd hier rekening mee als je prijzen vergelijkt of bestelt.
Verder zijn de zeilen verkrijgbaar in gewoon metaal en in brons. Brons is duurder maar ook mooier, de meeste schepen waarmee wij spelen hebben gewoon metaal.

We hebben ook een aantal schepen van GHQ http://www.ghqmodels.com  rondvaren (kijk onder military models). De rompen daarvan zijn heel goed (scherpe lijnen), de masten zijn zo-zo. Ze zijn dunner dan die van de Langton modellen en hebben de neiging krom te gaan staan, zeker als met het schip gespeeld wordt.

NavWar http://www.navwar.co.uk  lijkt tegenwoordig ook 1:1200 zeilschepen te hebben, maar die heb ik zelf nooit gezien (of niet herkend als zodanig  :) ).

Een aantal leden hebben ook 1:2400 of 1:3000 zeilschepen, deze passen op de standaard WS&IM kaart (ongeveer even groot als de counters). Zover ik weet zijn dat allemaal NavWar schepen.
Wel zag ik recent ook dat soort schepen van West Wind Productions http://www.westwindproductions.co.uk/catalog/index.php?infoBox=1&cPath=191 . Op de plaatjes zien ze er erg goed uit (behoorlijk gedetailleerd voor 1:3000) maar je moet ze met een hele vloot tegelijk kopen. Wel leuk als je Trafalgar wilt spelen  8-)

Verkrijgbaarheid
Uhmm... een aantal jaar geleden had Moenen en Mariken wel eens wat (Langton) schepen, maar volgens mij tegenwoordig niet meer. Langton kwam ook wel eens naar de Murphy Mania, maar de laatste keren dat ik daar was heb ik hem niet gezien.
Rechtstreeks bestellen is natuurlijk altijd een optie, maar je bent wel tin (=zwaar) aan het verschepen...
Winkels in Nederland die iets hiervan hebben weet ik zo niet, misschien dat Frank of Niek dat weten.
Komend weekend is wel de DUZI in Wesel (tinbeurs), maar toen ik er een keer was waren er erg weinig scheepsmodellen. Je zou Frank kunnen vragen daar rond te kijken.
Of je moet een winkel in London weten te vinden die dat spul heeft, er gaan wel eens wat mensen die kant op (ikzelf in november bijvoorbeeld), dat scheelt weer portokosten.

Succes ermee!
Titel: Re: Miniaturen
Bericht door: PapaAtHome op 8 oktober 2009, 23:16:34
Citaat
Spelers met eigen miniaturen zijn altijd welkom! Of je met je eigen miniaturen speelt is weer een tweede, het model moet wel bij het schip passen dat je speelt (geen Santissima Trinidad-model voor een fregat aub).

Een zeeslag spelen we in het algemeen met 1:1200 miniaturen. WS&IM is gemaakt voor zeeslagen vanaf pakweg 1750 tot iets van 1825. Je moet dus "Napoleontische" zeilschepen hebben.

En hoe zit dat dan met opblaasbare rubberbootjes? Dr. Who (http://casusbelli.nl/forum/YaBB.pl?num=1254043883) wordt toch in een andere thread besproken?

Citaat
Verkrijgbaarheid...
Je kan schepen bij Langton Miniatures (http://www.rodlangton.com/) via email bestellen.
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: vlammend op 13 oktober 2009, 13:21:04
Ben benieuwd naar het scenario en de verdeling van schepen.
Voor hen die de regels niet kunnen vinden van WSIM (vele links op verschillende sites zijn verbroken):

regels zonder pag. 7:http://www.hasbro.com/common/instruct/7090001.PDF
Pagina 7:http://helios.acomp.usf.edu/~bmwillia/wsim_pub/pdf/page7.pdf
Tabellen:http://helios.acomp.usf.edu/~bmwillia/wsim_pub/pdf/wsim_tables.pdf
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: marleen op 13 oktober 2009, 16:34:29
En hier nog een keer de regels in de vorm van een website:
http://www.kjkoster.org/wsim/
Deze site is van Kees Jan Koster, die in een grijs verleden wel eens bij Casus speelde (hij komt oorspronkelijk uit Nijmegen).
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: PapaAtHome op 14 oktober 2009, 09:53:29
Is er al iets bekend over de opstelling? Ik heb nog niets gehoord.
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: marleen op 14 oktober 2009, 10:11:46
Als je wil weten wie de admiraals zijn, Wouter is de Britse admiraal en ikzelf ben de Franse admiraal. De rest van de spelers worden op dit moment ingedeeld zover ik weet (door Niek en Daniel S). Dus ik weet nog niet of jij nu Brits of Frans bent :-)

Wat de positie van de schepen betreft, Daniel heeft dat wel interessant aangepakt. Als admiraal kreeg ik min of meer te horen "dit is wat er de afgelopen tijd gebeurd is, je ligt nu in de haven/baai, je krijgt bericht dat de Britten eraan komen, wat doe je?". Waarschijnlijk heeft Wouter ook zoiets te horen gekregen. Ik heb algemene aanwijzigingen gegeven, op basis daarvan positioneert Daniel de schepen. De exacte ligging van de vloten krijgen we denk ik pas a.s. zaterdag te zien.
Vermoedelijk is de opstelling dan ook niet historisch, tenzij we toevallig dezelfde keuzes hebben gemaakt als de historische admiraals...
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: PapaAtHome op 14 oktober 2009, 20:35:10
Citaat
Als je wil weten wie de admiraals zijn, Wouter is de Britse admiraal en ikzelf ben de Franse admiraal. De rest van de spelers worden op dit moment ingedeeld zover ik weet (door Niek en Daniel S). Dus ik weet nog niet of jij nu Brits of Frans bent :-)
Vanmiddag bericht gehad met een lijst van de spelers. Heel interesant, de twee CinC\'s van vorig jaar staat weer (vrijwel) tegenover elkaar (mits de voorhoedes tegenover elkaar komen te liggen). Alleen is nu de ander \'Capitaine commandeur de Suffren\'! Een vier jaar jongere uitgave van de CinC van vorig jaar.
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: PapaAtHome op 22 oktober 2009, 21:42:40
Even pijlen wat de meningen zijn over de afgelopen zeeslag.
Het is mogelijk om meerdere keuzes in te vullen.
Ben benieuwd...
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: marleen op 23 oktober 2009, 12:45:12
Ik heb me beide dagen prima vermaakt.
Zoals het nu gelopen is was het goed om de tweede dag "opnieuw" te beginnen, maar eigenlijk wil ik wel één zeeslag over twee dagen spelen. Met de snelheid die we zaterdag gehaald hebben (20 beurten!) moet het toch lukken om eens een zeeslag van 30 beurten te spelen...
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: Mark V. op 23 oktober 2009, 13:07:30
het was jammer dat de balans op dag 1 nogal naar de Engelsen doorsloeg en op dag 2 enigermate de andere kant op. Maar dat heeft er niet voor gezorgd dat ik mij niet uitstekend vermaakt heb op beide dagen. (Mijn startpositie achter de Engelse lijn op zondag was nogal matig, maar na een beurt of 3 deed ik toch weer leuk mee, al zeg ik het zelf)

Ik doe volgend jaar weer mee (ijs en weder dienende).
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: PapaAtHome op 25 oktober 2009, 13:10:29
Citaat
Ik doe volgend jaar weer mee (ijs en weder dienende).

Oh, dat wordt dus een cavalerie charge op het nieuwediep (http://nl.wikipedia.org/wiki/Overgave_van_de_Nederlandse_vloot_aan_de_Franse_cavalerie)?
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: Mark V. op 26 oktober 2009, 13:20:22
Citaat
Citaat
Ik doe volgend jaar weer mee (ijs en weder dienende).

Oh, dat wordt dus een cavalerie charge op het nieuwediep (http://nl.wikipedia.org/wiki/Overgave_van_de_Nederlandse_vloot_aan_de_Franse_cavalerie)?

Goed plan! Ik stel voor om meteen te beginnen aan de speciale Casus Belli-regels voor het gebruik van cavalerie in WSIM.  ;)
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: Kalarr cu Ruruc op 27 oktober 2009, 23:23:07
Citaat
Goed plan! Ik stel voor om meteen te beginnen aan de speciale Casus Belli-regels voor het gebruik van cavalerie in WSIM.  ;)

Op zeepaardjes?
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: Clydwich op 28 oktober 2009, 11:11:05
Het scenario is dan ook wel duidelijk:
Texel 1796
(toch?)
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: PapaAtHome op 29 oktober 2009, 20:56:19
Citaat
Het scenario is dan ook wel duidelijk:
Texel 1796
(toch?)
Je mag nooit meer raden (of had je de link toch gevolgd?)
Titel: Re: Casus Belli zeeslag: The Battle of Grenada
Bericht door: Clydwich op 30 oktober 2009, 09:02:56
Oi! Ik weet nog wel wat van militaire geschiedenis.....!