Auteur Topic: Oproep Wings of War, Bloody April, Black september  (gelezen 3044 keer)

PapaAtHome

  • Green Clearance Troubleshooter
  • **
  • Berichten: 142
  • Amber wat... steen of meisje?
    • Bekijk profiel
Oproep Wings of War, Bloody April, Black september
« Gepost op: 18 november 2013, 20:04:59 »
Bloody April… Black September
Wings of War/Glory jubileumspel
Casus Belli 25 jaar, 15 december 2013

 
 
Hèt boek over de campagnes

Oorlogsvliegen is groot geworden in de Eerste Wereldoorlog. Een duur geleerde les. Tweemaal waren de geallieerde vliegeniers gedwongen aan te vallen als ondersteuning van grondoffensieven, terwijl de Duitsers in de minderheid waren, maar er betere vliegtuigen en een betere organisatie op na hielden. Tweemaal werd het een bloedbad. We gaan dit nadoen met 1:144 vliegtuigjes in het gemakkelijk te leren Wings of Glory-systeem (voorheen Wings of War), met de simpelste basisregels. Met tien minuten kun je spelen.

April 1917: het Britse Arras-offensief was begonnen, ondersteund door allerlei vliegtuigen uit 1916, zoals de DH-2, een duwschroefvliegtuig, de Sopwith Triplane, de Nieuport 17, en de tweezitter RE-8. Er werd ook nog gevlogen als in 1916, maar niet door de Duitsers. Die hadden ook oudere jagers, zoals de Halberstadt, maar aan het front verscheen nu de Albatros D.III, het eerste effectieve vliegtuig met een dubbel machinegeweer. Nieuw was ook het Jagdstaffel, een groep van ca. 8 ervaren gevechtspiloten, zoals Manfred von Richthofen en zijn JaSta 11. Wij gaan deze mengeling van vliegtuigen tegenover elkaar zetten. Iedereen speelt één toestel, en word je neergeschoten, dan speel  je vijf minuten later een andere piloot.

September 1918: over de hele linie zetten de geallieerden het offensief in wat later het slotoffensief van de oorlog zou blijken te zijn. De geallieerde toestellen die in 1917 en begin 1918 zijn gekomen, zoals de Sopwith Camel, de SPAD XIII en de SE 5a, zijn veel beter dan de Albatros D.III, maar nu zijn ze inferieur aan de Fokker D.VII, het enige toestel dat in het verdrag van Versailles werd genoemd. Ook de Siemens-Schuckert D.III is een geduchte opponent. In een tweede ronde gaan we deze toestellen en anderen tegenover elkaar zetten. Ook de JaSta had inmiddels een opvolger, het Jagdgeschwader, ofwel Vliegend Circus, vier JaSta’s onder één ervaren commandant die snel als een circus naar bedreigde frontdelen verplaatst konden worden. Er zijn er in september 1918 drie, en JG II zal zijn opwachting maken.

Misschien mis je het beroemdste vliegtuig van de oorlog: de Fokker Dr.I .  Dit toestel vloog slechts twee korte perioden, in het najaar van 1917 en in het voorjaar van 1918. De eerste keer was een structurele fout aan de bovenvleugel het probleem, de tweede keer de snel oververhitte motor.

Het programma:
14:00 uur zaal open
14:15-14:45 uur speluitleg voor nieuwe en minder ervaren spelers
14:50 laatste mogelijkheid voor aanmelden
15:00-16:00 Bloody April
16:00-16:30 pauze
16:30-17:30 Black September
Locatie: Café Gekke Gerritje (voorheen De Verdieping), Platenmakersstraat 3, Nijmegen

Aanmelden bij: … voor … of aan de zaal
Maximum 20 deelnemers
-- Andre sr.