Rollenspellen

Jullie lopen door het donkere bos op weg naar Nottingham. Opeens horen jullie geritsel, en staan er een paar haveloze types vóór jullie op het pad. Oh, en achter jullie trouwens ook.
Wat doen jullie?

Dit is een scene die zomaar zou kunnen gebeuren als je een rollenspel speelt. In een rollenspel stel je je voor dat je iemand anders bent (een ridder, een belastinginner van de koning, of juist een arme boer). Een andere speler, de spelleider, vertelt waar je bent en wat je meemaakt. Jij probeert daar vervolgens vanuit je rol op te reageren. Een arme boer zal in de bovenstaande situatie misschien reageren met “Zijn jullie de mannen van Robin Hood?” terwijl een belastinginner waarschijnlijk zijn zwaard zal trekken…

Bij vrijwel alle rollenspellen is het de spelleider, ook wel game master of dungeon master genoemd, die een verhaal verzint. De overige spelers in de groep kiezen elk een rol die past bij het verhaal. Meestal is deze rol niet alleen maar een titel (bijvoorbeeld “ridder”) maar wordt deze uitgewerkt tot een karakter: een beschrijving van een persoon inclusief hoe deze eruit ziet en hoe goed hij/zij is in bijvoorbeeld paardrijden of zwaardvechten. En niet te vergeten: een naam! Alle eigenschappen en vaardigheden van het karakter krijgen een waarde. Als je vervolgens als karakter een actie onderneemt waarvan het niet zeker is of het lukt, zoals vechten tegen de mannen van Robin Hood, dan worden er dobbelstenen gegooid om de uitkomst te bepalen. En op basis van de uitkomst (je wint, of juist niet) vertelt de spelleider wat er daarna gebeurt. Uiteindelijk bepaal je dus allemaal samen hoe het verhaal zich precies ontwikkelt.

Bij Casus Belli spelen we allerlei soorten rollenspellen, van fantasy rollenspellen zoals Dungeons en Dragons via rollenspellen die min of meer in de huidige wereld spelen tot science fiction rollenspellen zoals Star Trek.
Sommige rollenspelgroepen spelen tijdens de clubbijeenkomst op zondag, maar de meeste groepen spelen bij één van de spelers thuis.

Ben je geïnteresseerd in rollenspellen? Kom dan eens een keer langs tijdens de clubbijeenkomst op zondag. Misschien speelt er wel een groep op dat moment en kun je meekijken of zelfs als gastspeler een keertje meedoen. En anders zijn er wel leden aanwezig die je kunnen vertellen over rollenspellen en de spelersgroepen. Ook kun je een keer meedoen met het wisselrollenspel, waarbij je een tijd een rollenspel kunt uitproberen.