Wargames

Wargames, letterlijk “oorlogsspellen”, zijn spellen waarin een conflict gesimuleerd wordt. Meestal betreft dit historische militaire conflicten of een onderdeel daarvan, zoals de Slag bij Trafalgar of de Tweede Wereldoorlog, maar het kan ook een potentieel conflict in de nabije of verre toekomst zijn, of een conflict in een fantasy-wereld zoals Game of Thrones.

Bij Casus Belli spelen we wargames meestal in de vorm van bordspellen. In dat geval speel je op een al dan niet historische kaart die vaak in “hexen” (zeshoeken) is verdeeld. De eenheden waarmee je speelt worden weergegeven door middel van “counters”, vierkante of rechthoekige kartonnen speelstukken waarop de belangrijkste informatie staat. En zoals bij wel meer spellen worden er meestal dobbelstenen gebruikt om te bepalen of een actie van een eenheid lukt of niet.

Wargames kunnen ook als “tabletop” spel gespeeld worden, met miniaturen op een tafel dus. Binnen Casus Belli is het bekendste en meestgespeelde spel van dit type het spel Wooden Ships & Iron Men (WS&IM), waarmee we historische zeeslagen met zeilschepen simuleren. Eigenlijk is dit een bordspel, maar als vereniging hebben we het spel “uitvergroot” en spelen we het met tinnen miniatuur-zeilschepen.