Wooden Ships & Iron Men

header-wsim

Wooden Ships & Iron Men (WS&IM) is een klassiek wargame uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Met dit spelsysteem kun je al dan niet historische zeeslagen met zeilschepen simuleren. Iedere speler heeft hierbij de leiding over een groepje schepen, en moet die elke ronde weer orders geven voor bijvoorbeeld het wijzigen van de zeilen, bijdraaien, laden van bepaalde soorten kanonskogels, repareren, en natuurlijk schieten!

Bij Casus Belli organiseren we ieder jaar een grote WS&IM zeeslag met mooi geschilderde miniatuur-zeilschepen. Dit evenement vindt plaats in een weekend (zaterdag en zondag) en er doen meestal meer dan 10 spelers mee. Je hoeft geen ervaren WS&IM speler te zijn om mee te doen en ook niet-leden zijn welkom. En in plaats van meespelen kun je ook komen kijken.

Casus Belli heeft een aantal eigen (extra) regels voor het spelen van Wooden Ships & Iron Men, hiermee proberen we een aantal tekortkomingen in het spel te compenseren. Deze regels zijn in het Engels.

  • De Casus Belli WS&IM huisregels v3.2 zijn een aantal optionele regels, zoals een nieuwe crew quality (“seasoned”) en beperkingen voor het versnellen en vertragen van de schepen. Deze regels bevatten ook het vernieuwde schietsysteem dat gemakkelijker is in gebruik en waarmee je ook op grote afstanden nog steeds een (kleine) kans hebt iets te raken.
  • DeĀ alternatieve schiet- en speeltabellen voor WS&IM v2.1 bevatten de tabellen voor het vernieuwde schietsysteem en de standaard WS&IM tabellen met aanpassingen voor de Casus Belli huisregels.
  • Alternatieve WS&IM ship log sheets voor gebruik met het vernieuwde schietsysteem.
  • Schietbriefjes voor WS&IM voor gebruik met het vernieuwde schietsysteem. Vul een briefje in voor elke keer dat je op een schip wilt schieten, en leg het briefje bij het doelwit. Versnelt het spel aanzienlijk omdat je niet op je tegenstander hoeft te wachten om samen het schieten af te handelen, terwijl je tegenstander toch alle gegevens heeft om de schadeberekening te controleren.

Als je het nieuwe schietsysteem niet gebruikt maar het “standaard” WS&IM schietsysteem, dan kun je deze schietbriefjes voor standaard WS&IM gebruiken.